Ispiši
Portal javno.hr promijenio je ime u Dalje.comNASTAVLJENO SUĐENJE
Milan Zubčić: Rončević nije sugerirao što da radim

U nastavku suđenja za aferu ´Kamioni´ Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću svjedočio je Milan Zubčić, a to će učiniti Keškić i Klipcer.

Milan Sučić, voditelj MORH-ovog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave vojnih kamiona svjedočio je u petak u nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću, te je kazao kako je na natječaju 2004. godine najpovoljniju cijenu dala jedna tvrtka koja nije dostavila tražene karakteristike, zatim "Man Importer" i "Eurokamioni".

Naglasio je da su kriterij nabave bili najniža cijena, udovoljavanje tehničkim karakteristika te uvjeti ponuđača vezani uz likvidnost i poslovnu sposobnost.

Šef povjerenstva za nabavu ne-bojnih Milan Zubčić kazao je pak kako je nakon otvaranja ponuda utvrđeno da su svi ponuđači osim Renaulta udovoljavali traženim zahtjevima raspisanima na natječaju. Renault je izbačen, iako se utvrdilo da ima najpovoljniju ponudu, jer nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

- Cjenovno drugi najpovoljniji ponuđač bio je Man Importer, pa zastupnik Iveca tvrtka Eurokamion i na posljetku zastupnika Mercedesa - objasnio je Zubčić. Branitelj Berislava Rončevića, Krešimir Vilajtović pitao je je li bilo kakvih primjedbi na neke od ponuđača na što je Zubčić kazao da su članovi povjerenstva iz pravne službe imali primjedbe na Man Importer jer je riječ o kćerinskoj tvrtki u vlasništvu Autohrvatske koja se nalazi u sudskom sporu s MORH-om. 

Naposljetku je Povjerenstvo zaključilo da nemaju novaca, te da moraju reprogramirati zahtjeve ili pronaći način da nabave dodatni novac, a na pitanje je li mu Rončević upućivao sugestije kazao je da nije.

Svjedoče Keškić i Klipcer

Na raspravi uz Sučića svjedoče članovi MORH-ova povjerenstva bojnik Željko Keškić te stručni suradnik Rudolf Klicper.

Keškić je navodno na sastanku povjerenstva u studenome 2004. godine predložio da se natječaj za nabavu poništi i pokrene izravna pogodba s više ponuditelja jer u proračunu nema novca.

Ivana Magdić-.--.-Berislav RončevićPozivni je natječaj bio raspisan za nabavu 76 nebojnih motornih vozila, za što je iz proračuna osigurano 34,8 milijuna kuna. Ponudu je na natječaj dostavilo deset tvrtaka, a prema USKOK-ovoj optužnici povjerenstvo je u listopadu 2004. godine utvrdilo kako sve ponude udovoljavaju traženim tehničkim i ostalim uvjetima.

Ipak, za nabavu navedenih vozila nedostajalo je četiri milijuna kuna pa je Bačić sredinom prosinca poništio postupak nabave te na Rončevićev zahtjev počeo izravne pregovore samo sa zagrebačkom tvrtkom "Eurokamion", iako ona nije dala najpovoljniju ponudu. Od te tvrtke na kraju je kupljeno 39 kamiona za 34,4 milijuna kuna.

Klipcer je navodno odgovorio da je "Eurokamion" jeftiniji

Također, stručni suradnik Rudolf Klicper navodno je na jednom sastanku rekao da su samo "Man Importer" s Mercedesovim i i "Eurokamioni" s Ivecovim kamionima zadovoljili sve što se traži, a na Rončevićev upit tko je povoljniji u ponudi, Klicper je, prema pisanju medija odgovorio "Eurokamion". Rončeviću i Bačiću sudi se zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom su pri kupnji kamiona navodno oštetili proračun za 10,2 milijuna kuna.

Objavljeno: 05.02.2010. u 13:00h