Ispiši
Portal javno.hr promijenio je ime u Dalje.comSTOP MAFIJI
Hoće li MUP osnovati kaznene eskadrone?

Policija je 1998. godine imala posebne eskadrone koji su upadali u domove kriminalaca. Treba li nam to ponovo?

Pod kodnim imenom Osa hrvatska, policija je prije deset godina krenula u borbu protiv krim miljea potaknuti s više mafijaških i inih ubojstva, te kaznenih djela. Akcija je bila obavijena velom tajni, a i danas, tvrdi naš izvor iz policije, ne zna se tko je sudjelovao u njoj.

- Potaknuti raznim događanjima, MUP je organizirao skupine od 50 specijalaca, te su tada prvi put ušli u upotrebu fantomke. Tada se odlazilo na mjesta gdje su se okupljali kriminalci, te ulazilo u domove, pretresalo se sve. Ukoliko su negodovali, demonstrirala se sila, doslovno se 'ubijalo Boga u njima'. Kulminiralo je kada je u Zadru ubijen Senko Perak – rekao nam je izvor iz policije.

-.-Ivan Goldin-.-Imena policajaca se ne znaju, već su ona u policijskom sustavu zavedena pod kodnim imenom Alfa 1, 2, 3, 4, 5. Poslije toga, uslijedio je mir na kriminalnoj sceni, te se stanje popravilo. Policija je imala maksimalnu zaštitu, ističe on.

- Ne zna se identitet ljudi koji su sudjelovali u akciji. To nije bio velik krug ljudi, a nije se znalo tko kamo ide. Svako popodne su se skupljali, a navečer bi krenuli u akciju. Udarali su bez puno obaziranja, bez naloga s fantomkama na glavi i nije se baš pazilo na regule – rekao nam je dobro obaviješten izvor.

U policijskim krugovima ima zagovornika da se to ponovi, jer je prema njima situacija sada puno gora nego prije. Ali postoji velik problem.

- Tada nije postajala zakonska regulativa, a sada je najveći problem upravo regulativa – rekao nam je.

Istaknuo je da se točan broj skupina od po 50 specijalaca ne zna, a da je jedan od uvjeta bio pet godina službe u policiji. Pitanje je treba li u ovakvim okolnostima nakon ubojstva Ive Pukanića policija opet osnovati takve eskadrone i krenuti u konačni obračun s kriminalom?

Objavljeno: 24.10.2008. u 10:47h