Postavi kao Homepage Dodaj u favorite Prkos.com
otporas.prkos.com
(Autor: Mile Boban)       NASLOVNICA
.
 
Sliku učitao: gn.php?id=colonia.tino
Sliku učitao: gn.php?id=colonia.tino
PETRINJSKA KOBASIJADA 2009.

FOTO: Kvaliteta suhomesnatih proizvoda

Sinoć je završena tradicionalna, treća po redu petrinjska kobasijada, u organizaciji petrinjskog HSS-a, te proglašeni pobjednici.

Već treću godinu za redom Petrinja održava hvale vrijednu manifestaciju, naime, grad sa najpoznatijom tvornicom salame u ovom dijelu Europe, Gavrilović, ne može bez svoje tradicionalne Kobasijade, natjecanje u pripremi, u kvaliteti i izgledu, domaćih mesnih proizvoda, kobasica. Svake godine se podiže kvaliteta proizvoda i broj sudionika, odnosno takmičara iz godine u godinu raste. Sinoć su u Hrvatskom domu u Petrinji proglašeni pobjednici treće petrinjsku Kobasijade, na uzorku od 33 vrste kobasica. Svečanosti proglašenja prisustvovala je i jedna od najpopularnijih političarki ove županije, saborska zastupnica HSS-a, Marijana Petir.


Petrinja, grad sa dugotrajnom tradicijom mesnih proizvoda 


Tijekom cijelog dana u Hrvatskom domu trajalo je ocjenjivanje proizvoda, žiri je stavljen na teku kušnju, trebalo je pored toliko odličnih primjeraka izabrati tri najbolja, što priznati ćete nije lak zadatak. Stručni ocjenjivački sud u sastavu dr.sc. Branimir Mioković, Branko Pavleković, dr.vet.med., Krešo Jurčević i Antun Lovreković, stoga je bio na izuzetnim, ali slatkim, ukusnim mukama., budući da se kvaliteta ocjenjivala između ostaloga i degustacijom. Dr. sc. Mioković je istaknuo kako su temeljne sastavnice ocjenjivanja kobasica bile vanjski izgled, izgled prereza - boja i struktura, miris i okus, a bodovi su se na kraju zbrajali. Rekao je kako se kobasice po veličini i promjeru ipak puno razlikuju, te da će daljnji napor u proizvodnji petrinjske kobasice sada biti unificiranje izgleda ovitka. « Kako bi one sve, od prve do zadnje bile ta prava petrinjska kobasica i da po izgledu izvana i svemu ostalome, ne odudaraju jedna od druge. To bi bio daljnji korak u poboljšanju proizvodnje petrinjske kobasice, što ja od srca svima želim. »


Naravno, prije bilo kakvog početka ocjenjivanja, proizvodi su se slali na pregled u veterinarski institut, kako bi se provjerili i zdravstveni, veoma važni kriteriji prilikom ocjenjivanja, s obzirom da u konkurenciju ulaze samo oni proizvodi koji zadovoljavaju najviše standarde Europske unije.


Nagrađeni


Žiri je dodijelilo su priznanja za tri najbolje kobasice, 10 ih je proglašeno zlatnima, 12 srebrnima i 8 je bio brončanih priznanja.


Božica Brkljačić je osvojila 1. mjesto, dobila je Priznanje za najbolju petrinjsku kobasicu i novčanu nagradu od 1000 Kn. Rekla je kako joj je to prva nagrada, ali da je sve to stvar iskustva. - I moji su roditelji radili dobre kobasice i to je kod nas bila tradicija, kao što je uostalom to tradicija svih mjesta oko Petrinje već stoljećima. Kad sam se iz Novog Sela Glinskog udala, vidjela sam da i ostali na isti način  rade. Majstora je bilo više, ali izdvajam Zlatka Mrmića, Stjepana Kušana i svog supruga Vladu Brkljačića ( inače Vlado Brkljačić čelnik je HSS-a iz jednog malog mjesta nedaleko Petrinje, međutim, uvjereni smo kako to prilikom ocjenjivanja nije odigralo presudnu ulogu ) – rekla je pobjednica 3. petrinjske Kobasijade, Božica Brkljačić, djelatnica u lokalnoj veterinarskoj stanici. Tonka Galijan, iz istog mjesta odakle i Božica, osvojila je drugo mjesto, i uz priznanje je dobila i 700 kuna. Izjavila je da je sretna što su ona i Božica dobile nagradu, jer osim što su susjede, zajedno su i članice KUD « Seljačka sloga «.


Ivan Vučićević iz Hrastovice osvojio je 3. mjesto i uz priznanje je dobio i 500 kuna, a na pitanje što je tajna dobre kobasice, našalio se i odgovorio: « Žene pričaju s cvijećem, a ja s mojim kobasicama «. Nagrade im je uručila saborska zastupnica Marijana Petir, predsjednica HSS Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednica HSS-a Hrvatske.


Ostala priznanja dobili su: Zlatna petrinjska kobasica, Vjekoslav Ostrman, Zdravko Brkanac, Darko Kirin, Ivan Kozlović, Mladen Pejaković, Miroslav Dobrenić, Snježana Tonković, Igor Kirin, Marko Herceg i Ivan Palaić. Priznanja im je uručio Željko Lenart, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije..


Srebrna priznanja su dobili OPG Dubravka Martinović, Biljana Bunjan, Damir Žirković, Vladimir Šoštarić, Martina Kušan, Ljiljana Križanić, Štefo Ovanin, Ivo Šoštarić, Ljubica Šoštarić, Miroslav Petračić, Davor Malović i Udruga proizvođača « Posavska salama «. Priznanja je uručio Milan Herceg, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Petrinja.


Brončani su bili Klara Kirin, Mijo Čaić, Ines Božićević, Mijo Kurtović, Zdenka Šoštarić, Marijan Popović, Mirica Škrljac i Tomislav Popović. Njima je priznanja uručio dr. Miroslav Petračić, predsjednik organizacijskog odbora. Naravno da su se svi proizvodi mogli degustirati nakon proglašenja pobjednika, cijena ulaznice u Hrvatski dom iznosila je 60. kuna, a goste su zabavljali tamburaši Kulturno-umjetničkog društva, « Seljačka sloga «. 


FOTO ZAPIS:


Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket


 Photobucket

Objavljeno: 03.05.2009. u 14:06h
Broj jedinstvenih otvaranja (prvih 24h): 50
Prosječna ocjena: 1
Broj bodova: 50

Broj otvaranja uratka - Prvih 24h: 3810
Ukupno: 3810
Pošalji na mail:
Ocijenite sadržaj: Radove mogu ocijeniti samo posjetitelji koji još nisu glasali. Tekstove koji nisu autorski, kraći su od 800 znakova ili su stariji od 24 sata nije moguće ocijeniti.
Trenutno nema upisanih komentara.
Članke mogu komentirati samo članovi kluba.

Prijavite se u klub ili se učlanite ukoliko to još niste učinili. Učlanjenje je besplatno.

Postanite član:Prijava registriranih članova:
login
lozinka
login

lozinka

zapamti me